Stiri ale blogului

- Articolul zilei ( 3-28-2012 ) este
"Capitolul 1 - Asia - Coreea part 1 - Coreea de Nord"

- Gadget " Donatie prin Paypal "

duminică, 1 aprilie 2012

Capitolul 1 - part 3 - ( Continentul Asia - China ) Beijing

Turism si caracterizare

Beijing este capitala Republicii Populare Chineze cu peste 17 milioane de locuitori, dar din nefericire fiind unul dintre cele mai poluate metropole. Se afla in partea de Nord Est a Chinei, la capatul nordic al Campiei Chineze de Nord. Se gaseste aproape de Tianjin si langa provincia Hebei, cu o suprafata de peste 16.410 kilometrii patrati.
Numele capitalei se traduce prin Capitala Nordica( bei - nord, jing - capitala).
Beijingul este o destinatie turistica deosebita, imperiala, iar una dintre marile atractii turistice din China este Palatul de Vara de langa Beijing.

Orasul Interzis cel mai mare palat imperial pastrat perfect, unic in lume. Aici exista in total 9999 de camere
Piata Tian’anmen, cea mai mare piata centrala din lume ce cuprinde Tian’anmen( Poarta Pacii Ceresti), Marea Sala Populara , Muzeul National Chinez, Monumentul eroilor, Mausoleul lui Mao Zendung.
Palatul de vara ridicat datorita imparatului Qianlong si a fost oferit cadou Imparatesei mama.
Teatrul de opera Yheng Zici Beijing
Vechiul observator din Beijing construit in timpul lui Kublai Khan acum peste 1000 de ani destinat supraveghierii militare, cladirea de azi fiind refacuta pe baza urmelor obserbatorului initial.
Mormintele celor 13 imparati Ming aflate la poalele muntilor, intr-o zona pitoreasca si cu vegetatie luxurianta la 70 km de capitala.
Turnurile Clopotului si Tobei construite incepand din 1400.
Gradinile Botanice
Templul Norilor de Azur
Vila Printul Gong
Parcul Beihai, construit inainte de Orasul Interzis, a fost un loc deosebit de frecventat de vechii imparati ai Chinei. Detine numeroase alei si pavilioane, dintre care Pavilionul celor Cinci Dragoni, un lac cu o mica insula.
Marele Zid Chinezesc este o constructie giganta a lumii antice, ce masoara 6350km lungime, fiind cel mai lung zid de pe Terra care se poate vedea inclusive de pe Luna. Se intinde de pe malul Pacificului pana in Asia Centrala.A fost realizat de primul imparat Qin Shihuang in anul 214 i.Cr, cu scopul de aparare contra atacurilor popoarelor nomade
Gradina Zoologica
Templul Marelui Clopot cu clopotul urias, cu o greutate de 46,5 tone si inaltime de 6.75metrii.
Templul Guangji
Marele Zid Gubeikou
Podul Lugou se afla peste raul Yongding, cunoscut in lume ca fiind podul Marco Polo. Se afla la 15km de Beijing si este cel mai vechi pod de piatra din raza capitalei.
Moscheea Niujie, aflata pe strada cu acelasi nume, este una dintre cele mai cunoscute din lume, construita in anul 996 si ocupa o suprafata de 6000 mp. Aceasta face parte din tezaurul cultural musulman al Chinei si in ea se afla mormintele seicilor veniti acum cateva sute de ani din tarile arabe pentru a propavadui islamismul. In moschee exista inca o serie de copii ale Coranului scrise de mana acum peste 300 de ani.
Templul Paradisului cu vestitul Palat al Abstinentei, locul unde imparateasa petrecea noaptea inainte de ritualurile de sacrificii.
Templul lui Confucius de la Qufu. Confucius este fondatorul scolii si invatamantului confucianist din China si unul dintre cei mai mari filozofi din lume. Templul detine aproape 500 de camere, o configuratie arhiteconica similara cu curtile imperiale, 9 nivele de case, 9 randuri de curti.

Exista patru zone perfecte pentru realizarea unor cumparaturi, ca:
Strada Wangfujing este una dintre cele mai vechi artere comerciale ale orasului, prima zona comerciala din Beijing, cu numeroase magazine si buticuri, cu produse diverse. De la un timp in coace aceasta imita tot mai mult celebra strada franceza, Champs Elysees. Aici se poate intalni Strada Vechiului Beijing si o librarie de carte straina.

Strada Qianmen a fost centrul comercial al orasului, in prezent fiind mai putin vizitata datorita faptului ca se gasesc magazine mai vechi si marfuri necautate de turisti.
Strada Comerciala Xidan si Strada Dongsi.
Strada Xiushui( Strada Matasii) unde magazinele de aici sunt vizitate in deosebi de turistii straini

Istorie - Informatii - ETC


Beijing, capitala Chinei, este un oras turistic de renume mondial, cu nenumarate locatii cu monumente istorice, un bogat patrimoniu cultural si frumuseti scenice. Vacantele in Beijing ofera cu siguranta o experienta minunata.

Beijing, Jing pe scurt, este un oras metropola in nordul Chinei si, de asemenea, capitala oficiala al Republicii Populare Chineze. Este una dintre cele patru municipalitati aflate sub administrarea directa a Guvernului Central (celelalte trei sunt Shanghai, Tianjin si Chongqing). Al doilea oras ca marime si centru politic, de transport si cultural din China, Beijing joaca un rol semnificativ in dezvoltarea tarii.



Beijing, capitala Chinei

Suna foarte ciudat, dar Beijingul este unul dintre putinele orase din lume care a fost redenumit in mod constant. Intre anii 1115 si 1234 se numea Zhongdu iar din 1271 pana in 1368 a fost numit Dadu. Marco Polo a numit Beijingul Cambuluc si din nou in 1949, dupa sfarsitul razboiului civil din China, Partidul Comunist din China a redenumit orasul Beijing.

Cu mai mult de 3000 de ani in urma, Beijing a fost capitala imperiala pentru mai mult de 850 de ani, ceea ce transforma Beijingul intr-un oras unic, care se mandreste cu cel mai vast patrimoniu cultural din lume. Beijingul acopera o suprafata de circa 16410 km patrati si are o populatie de aproximativ 22 milioane de persoane. Este unul dintre cele mai etnice orase din China, aici traind 56 de grupuri etnice.

Cu cat economia Chinei devine mai puternica, cu atat creste interesul turistic pentru Beijing, capitala acestei tari.

Curiozitati despre Beijing

Situatia actuala a orasului este la fel de fascinanta ca istoria Beijingului. Acesta a cunoscut o transformare unica cu trecerea timpului, si s-a reinventat ca unul dintre cele mai moderne si avansate orase din lume. Beijingul este situat la extremitatea de nord a campiei din China de Nord si este inconjurat de munti la nord.

Beijing



Statuia lui Buddha




Orasul Interzis din Beijing






De-a lungul istoriei a fost locul unde se intampla totul, de la politica la comert si cultura, iar astazi cei care ajung aici au sansa de a descoperi nu doar indelungata traditie a trecutului, ci si schimbarile pe care le-a adus dezvoltarea moderna a orasului.


Capitala Chinei se gaseste in partea de nord a tarii, in apropiere de Tianjin si langa provincia Hebei, avand o suprafata de peste 16.410 kilometri patrati si o populatie in crestere, de aproape 15 milioane locuitori.
Dar Beijing nu este doar o impresionanta metropola, cu un ritm de viata trepidant si in continua schimbare, dar mai ales o adevarata legenda, un oras a carui istorie incepe cu sute de mii de ani in urma.

Potrivit cercetatorilor, orasul a inceput sa se dezvolte cu mai bine de trei milenii in urma, dar cu si mai mult timp in urma regiunea era populata de stramosii lui Homo sapiens. Beijingul a avut o istorie dramatica, devenind un centru al puterii militare si economice chineze dupa ce a luptat impotriva invadatorilor si puterilor straine, si-a revenit dupa incendii devastatoare, fiind locul unde au aparut si s-au stins dinastii imperiale puternice.

Beijing a fost capitala de mai bine de opt secole, din perioada Dinastiei Yuan (1271 - 1368) pana la Dinastia Ming (1368 - 1644) sau Qing (1644 - 1911). Treizeci si patru de imparati au domnit asupra Chinei de la Beijing, iar inca de la inceputuri orasul a fost un centru economic, cultural si politic, precum si o adevarata legenda a Orientului.

Chiar daca astazi orasul Beijing este o metropola moderna, pulsand in acest timp, si-a pastrat si farmecul trecutului, asa ca puteti descoperi "vechiul Beijing" in numeroasele  temple, targuri, ceainarii la Hutong sau la Opera Peking. Este uluitor cum partea veche a orasului, cu cladirile si stradutele sale, mereu aglomerate si pline de animatie, se imbina cu cladirile moderne si ritmul vietii in secolul XXI.

Beijingul se poate lauda cu cea mai mare piata centrala din lume, Piata Tian'anmen, cu Orasul Interzis - cel mai mare palat imperial pastrat perfect, un complex arhitectonic unic in lume -, o portiune foarte bine pastrata a Marelui Zid Chinezesc, precum si cu Templul Paradisului, unul dintre cele mai mari si mai frumoase din lume.

 Dar orasul nu se remarca doar prin aceste obiective turistice si culturale, pentru ca o simpla plimbare pe strazile din Beijing ofera privirii imaginea unei metropole cu zgarie-nori ametitori, mall-uri mereu supra-aglomerate, un trafic ce adesea pare paralizat.

 Strada Wangfujing incepe in partea de sud a orasului, cu East Changan Jie si se termina in partea de nord, cu China Art Gallery. Este una dintre cele mai vechi artere comerciale ale orasului, cu o istorie de aproape sapte secole si prima zona comerciala din Beijing, avand numeroase magazine si buticuri, care ofera produse diverse, de la cele locale la cele ale unor firme internationale. In ultimii ani aceasta strada a inceput sa imite tot mai mult celebra Champs-Elysees din Paris. Tot aici veti gasi si o impresionanta librarie de carte straina, precum si Strada Vechiul Beijing.
Turistii care isi doresc haine elegante ar putea face o vizita la magazinul Yong Zheng, plin de costume elegante si destul de ieftine pentru calitatea pe care o au, si care de-a lungul timpului a numarat printre clienti numerosi politicieni si vedete din intreaga lume.

Colectionarii de antichitati trebuie sa viziteze strada Liulichang, numita si strada Culturii, unde puteti cumpara bijuterii, picturi, antichitati, lucrari de caligrafie. Piesele mai vechi de un secol poarta un sigiliu rosu special si este necesara o licenta de export pentru a le scoate din China. Cel mai cunoscut magazin de aici este Rong Bao Zhai, cu o indelungata traditie - a fost deschis in urma cu circa 300 de ani - unde veti gasi doar opere de arta autentice. Tot pe aceasta strada sunt numeroase magazine de ceasuri si mobilier. Libraria Chinezeasca se gaseste tot aici, si veti gasi de la editii noi ale vechilor carti chinezesti la lucrari de filosofie si istorie, majoritatea in editii excelente.



Matasurile au fost mereu mai mult decat o simpla marfa pentru China, devenind un simbol si o arta, iar strada Xiushui (strada Matasii) se gaseste in Beijing, magazinele de aici fiind vizitate in special de turistii straini. Nu ezitati sa va targuiti indelung pentru ce cumparati, pentru ca si negocierile fac parte din traditia si farmecul locului.

Atractii in Beijing


Este greu sa faci o lista a obiectivelor care merita vizitate in acest imens oras. Dar primul pe lista, destinatie obligatorie pentru oricine ajunge pentru prima data la Beijing, ramane faimosul Oras Interzis, un complex arhitectural unic in lume.


Piata Tiananmen este cea mai mare piata centrala din lume, si nu este doar un simbol al Beijingului, ci chiar al intregii tari. Acest spatiu urias, comparabil - dar mult mai impresionat - cu Kremlin, este inconjurat de numeroase constructii si institutii importante : Muzeul de Istorie al Revolutiei Chineze, Mausoleul Mao, Turnul Tiananmen, Qianmen. In fiecare zi, la rasaritul si la apusul soarelui, aici are loc pretentiosul si complicatul ceremonial al ridicarii steagului chinez, un spectacol de neuitat pentru cei care il descopera in premiera.



Marele Zid se gaseste si astazi atat pe lista minunilor lumii, cat si pe cea a obiectivelor protejate, facand parte din patrimoniul cultural mondial. Si pe buna dreptate, pentru ca aceasta constructie imensa, ridicata pentru a respinge in trecut atacurile invadatorilor, se intinde pe teritoriul a cinci provincii, avand 6700 de kilometri, trecand de la Shanhaiguan Passin in est pana la Jiayuguan in partea de vest. In trecut Marele Zid era adesea comparat  cu un dragon gigantic, ce trece pe teritoriul Chinei si se spune ca este singura constructie ce poate fi vazuta de pe Luna. Chiar langa Beijing se poate vedea o parte din structura impresionanta, iar panorama este cu adevarat de neuitat.



Beijingul are si nenumarate temple, care si-au pastrat important religioasa, dar sunt in egala masura si adevarate opere de arta arhitecturala. Cel mai important este complexul cunoscut sub numele de Templul Paradisului, cel mai mare din tara, construit in secolului XVI si foarte bine pastrat si astazi. Nu este insa singurul din Beijing. Tot aici puteti vizita templul taoist Norul Alb, unul dintre cele mai vechi, dar si Templul lui Confucius, dedicat memoriei inteleptului chinez, locul unde puteti intelege cat de importanta este credinta in viata poporului chinez.


Ce trebuie sa vedeti la Beijing



  Observatorul Vechi

  Marele Zid

  Parcul Beihai

  Gradina Zoologica din Beijing

  Orasul Interzis

  Templul Marelui Clopot

  Templul Guangji

  Marele Zid Gubeikou

  Parcul Jingshan

  Strada Liulichang

  Podul Lugou (Podul Marco Polo)

  Mormintele Ming

  Moscheea Niujie

  Palatul de Vara

  Vila Printului Gong

  Shichahai

  Palatul de Vara

  Parcul Taoranting

  Templul Paradisului

  Templul lui Confucius

  Piata Tiananmen


Wallpaper ( imagini ) din Beijing















Urmatoarele opriri :


  • Din China



  1.  Hong Kong    





  • Din Asia



  1. Coreea
  2. Japonia (Part 1 )
  3. Japonia (Part 2 ) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu