Stiri ale blogului

- Articolul zilei ( 3-28-2012 ) este
"Capitolul 1 - Asia - Coreea part 1 - Coreea de Nord"

- Gadget " Donatie prin Paypal "

duminică, 1 aprilie 2012

Capitolul 1 - part 4 - ( Continentul Asia - China ) Hong Kong

! Acest material difera de celalte deoarece este in mare parte "descriere literara"decat
"stiintifica" !

Hong Kong este o metropolă înfloritoare, curată şi frumoasă ce poate fi vizitată în tot cursul anului, având un climat blând în perioada septembrie-februarie şi temperaturi mai ridicate în perioada mai-septembrie. Este un oraş compact, astfel încât turiştii nu sunt niciodată prea departe de magazine sau principalele puncte de atracţie. Turiştii din majoritatea ţărilor pot intra fără viză pentru perioade de la 7 zile la 6 luni (în funcţie de naţionalitate). Comunicarea nu este o problemă, limba engleză fiind răspândită.

Hong Kong este compus în mare din Insula Hong Kong, Kowloon şi Noile Teritorii.

Inainte de a ne avanta in oras, putina perspectiva geografica nu strica.Zona ultramoderna cu zgarie nori se afla in Hong Kong, pe insula, in timp ce in Kowloon se afla zona comerciala, dar si centrul turistic al teritoriului, in zona Tsim Sha Tsui. Aceasta zona este numita si Golden Mile, datorita preturilor fabuloase a terenurilor de aici, cele mai ridicate din lume (o tranzactie recenta a batut recordul precedent stabilit de Tokyo). In curand, Tsim Sha Tsui va deveni o zona dominata de zgarie nori – la fel ca si insula propriu-zisa. Pana acum construirea cladirilor inalte nu era permisa datorita aeroportului Kai Tak aflat in mijlocul Kowloon-ului, dar deschiderea noului aeroport nu numai ca a inchis “cel mai periculos aeroport din lume” pe care Jumbo Jet-urile erau obligate sa aterizeze in curba, dar a deschis oportunitatea dezvoltarii imobiliare.
Dar sa revenim la ce poti face in Hong Kong. In primul rand trebuie sa te plimbi… peisajul citadin ese incredibil, asa ca merita sa cauti acele puncte de unde ai o panorama deosebita – una este “the Avenue of Stars” – o promenada deschisa pe malul canalului care separa Kowloon de Hong Kong unde, exact ca la Hollywood, gasesti urmele palmelor starurilor filmelor hong kong-eze incastrate in piatra. Daca nu esti un fan al filmelor din Hong Kong, nu o sa recunosti pe aproape nimeni exceptand pe Jackie Chan si mai ales statuia lui Bruce Lee, dar oricum e un loc interesant. Nu rata spectacolul de lumina si sunet de la ora 20:00 cand toti zgarie norii din insula produc un impresionant show de lasere si lumini.

Al doilea “view point” legendar este pe varful Victoria. Dominand insula, poti ajunge aici cu celebrul funicular in care James Bond s-a batut cu spionii sovietici. Vino atat ziua, cat si noaptea. E superb. Si in plus, funicularul te aduce direct intr-un mall plin cu de toate – inclusiv un restaurant european ! Un sfat – urca cu funicularul, apoi coboara pe jos spre Hong Kong, vei avea parte de multe unghiuri spectaculoase de fotografiat – combinatie de verdeata cu o mare de betoane si sticla.

Interesant este sa iei si tramvaiul cu doua etaje de pe insula. Nu stiu sa mai existe in alta parte in lume tramvaie double-decker, ei, bine in HK, exista… costa doar 2 dolari HK (0,20 euro) si daca te urci in varful tramvaiului, vei avea parte de un spectacol al strazii deosebit… Merita vizita pentru simplul motiv ca traseul trece si prin zone traditionale cu chinezi batrani vanzand peste uscat, dar si prin cartierul de zgarie nori ai The Central.

Ca tot vorbeam de mijloace de transport in comun. Star Ferry este o alta legenda urbana a Hong Kong-ului. Face legatura intre cele doua maluri ale metropolei, avand cateva linii. Cea mai spectaculos este traseul Tsim Sha Tsui – Central, venind dinspre Kowloon… zgarie norii se apropie, se apropie, se apropie… Si nu costa mult 2,20 HK$ (daca stai pe upper deck) si 1,70 HK$ (lower deck).

Cu tot sarmul universului urban din HK, eu zic sa mai parasiti din cand in cand insula… Exista zone intinse din fosta colonie care sunt verzi, rurale, linistite. In 2004, am fost la statuia marelui Buddha de pe insula Lantau… se ajunge putin mai complicat (tren + autobuz), dar merita cu prisosinta… Este o zona foarte diferita de oras, practic plonjezi intr-o zona traditional chinezeasca… Aici se afla o statuie gigantica al lui Buddha, una dintre cele mai mari din lume. Trebuie sa urci destul de multe trepte, dar in momentul cand ajungi langa statuie, ai la picioare intreaga insula Lantau.

O experienta interesanta este sa va duceti in zona Temple Street unde se tine piata de noapte. Nu neaparat sa va cumparati DVD-uri, ceasuri si tricouri “original replica”, cat mai ales sa vedeti minunile gastronomice chinezesti – crabi, serpi si alte ganganii. Puteti manca aici linistiti, nu e nevoie sa ingurgitate lighioane care va pot face scarba. E si mancare mai putin ciudata, extrem de gustoasa si la preturi pe care nu prea le gasiti in alta parte in Hong Kong. Si vei ramane cu impresii corecte despre “adevaratul” Hong Kong.

Mai sunt numeroase atractii in Hong Kong – de la Disneyland la noul teleferic, de la portul Aberdeen la cursele de cai din Happy Valley. Totusi, cel mai bine este sa dai o fuga pana in Macao. Cu un vapor rapid, poti ajunge intr-o ora si vei putea vizita un oras cu adevarat diferit, o oaza de Europa in mijlocul Asiei… sau ma rog, sa-ti spargi banii la cazino…

Despre cazare, nu te astepta la camere imense – chiar si cele mai somptuoase hoteluri au camere mult mai mici decat media mondiala. Motivul este simplu – lipsa de spatiu, aici fiecare centimetru patrat este folosit la maximum (benzinariile din insula se afla “incastrate” in parterurile blocurilor !). Dar, chiar si asa, cele mai bune hoteluri se afla in jurul canalului, camerele avand niste panorame impresionante. Daca vrei insa sa gusti din atmosfera de “belle epoque” nu rata hotelul Peninsula. Asa cum este Raffles in Singapore sau Oriental-ul in Bangkok, Peninsula este “the hotel” in Hong Kong. Primind oaspeti de seama din 1928, Peninsula a fost denumita “The Grand Dame of Far East” si continua sa uimeasca prin stil si eleganta. Asta nu inseamna ca clientii nu se vor bucura de cele mai recente inovatii tehnologice din industria ospitalitatii.

Cum ajungi
Mai bine de 70 companii aeriene aterizeaza pe aeroportul din Hong Kong, multe din ele din Europa. Nu exista nici un low cost, asa ca cel mai bun sfat este sa stai si sa vanezi ofertele….

Cand sa te duci
Sezonul uscat corespunde cu iarna la noi. Nu este ingrozitor de cald – sunt vreo 20 – 25 grade ziua, 15 grade noaptea, dar este soare si frumos. Iar un Revelion la Hong Kong este memorabil datorita artificiilor si jocurilor de lasere, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai spectaculoase din lume.

Alte imagini 







Urmatoarele opriri :

  • Din restul  Asiei


  1. Coreea
  2. Japonia (Part 1 )
  3. Japonia (Part 2 ) 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu