Asia este cel mai întins continent de pe Pământ și, de asemenea, cel mai populat. Suprafața sa constituie 8,7% din suprafața totală a Terrei și 29,8% din uscatul acesteia. Populația Asiei reprezintă mai mult de 60% din întreaga populație a Globului. Se poate considera ca fiind o subregiune a unui continent mai întins, Eurasia, situată la est de Munții Urali, Canalul Suez, Marea Neagră și Marea Caspică. Limitele acestui continent sunt Munții Ural și râul Ural la vest, Oceanul Arctic la nord, Oceanul Indian la sud, iar la est Marea Japoniei.
Climă
Datorită întinderii mari, poziției geografice și altor factori, Asia sintetizează toate zonele de climă ale planetei. Principalii factori care determină și influențează clima Asiei sunt:
localizarea și întinderea continentului;
influența Oceanului Arctic (prin temperaturi scăzute și prezența banchizei);
relieful relativ jos al părții de nord a continentului (care facilitează înghețarea solului);
formarea alizeelor;
influența curenților din Oceanul Pacific;
Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de deșert sau climat semi-arid, cu ierni aspre și veri foarte calde. Precipitațiile medii se situează sub 230 mm pe an. Marginile sudice și vestice ale continentului sunt caracterizate de o atmosferă musonică care trece prin interiorul rece sudic și estic al iernii. Deși termenul de musonic este aplicat tuturor climatelor estice și sudice ale Asiei, adevăratul termen de musonic este caracteristic numai părții de subcontinent Indian și Burma, în aceste zone precipitațiile anuale depășind 2000 mm anual.
Populație
Asia este și cel mai populat continent, această caracteristică fiind valabilă de-a lungul întregii istorii. Din cele circa 8 miliarde de locuitori ai planetei, 4 miliarde trăiesc în Asia, ceea ce reprezintă 60% (sau 3/5) din populația totală a Terrei.
În prezent, sporul natural al Asiei este aproape de 15‰, ceea ce înseamnă că în fiecare an se adaugă 15 locuitori la fiecare 1000 de locuitori. În realitate, în fiecare an, populația Asiei crește cu 50 de milioane de locuitori.
Densitatea medie a populației este de 89 locuitori/km2.
Religie
Templul hindus Akshardham din Delhi.
Populația Asiei este multireligionară: în Asia de Nord (Federația Rusă) predomină creștinii ortodocși și populațiile animiste (în Siberia). În Asia Centrală și de Vest predomină religia islamică, dar există și țări în care predomină alte religii: iudaică (în Israel) și ortodoxă (în Armenia și Gruzia). În sudul Asiei predomină religia hindusă (India), iar în peninsula Indochina, cea budistă. În Asia de Est este predominantă religia taoistă în:
China
Coreea
și cea șintoistă in :
Japonia
Industrie
În Golful Persic și în preajma Mării Caspice industria predominantă este cea energetică, în timp ce în țări precum India, China, Japonia, Coreea de Sud activitatea majoritară se desfășoară în cadrul industriei energiei electrice. Pe de altă parte, industria siderurgică este bine reprezentată în India și China, iar în Japonia, industria construcțiilor de mașini se impune ca o parte importantă a economiei acestui stat.
Resurse naturale
Cărbunii superiori se extrag cu preponderență în China (primul producător mondial), India și Kazahstan. O altă resursă importantă abundentă în Asia este petrolul, existent pe teritoriul statelor din jurul Golfului Persic, a Chinei și Indoneziei, Arabia Saudită fiind primul producător și exportator mondial. Gazele naturale se extrag în cantități mari în Indonezia, Uzbekistan, Arabia Saudită și Iran.
Vegetație
Asia cuprinde toate tipurile de vegetație datorită întinderii mari a continentului. În răspândirea vegetației contribuie factori precum temperatura aerului, precipitațiile, dispunerea marilor trepte și unități de relief, curenții oceanici etc.
Cele mai importante zone de vegetație sunt: tundra, pădurile de conifere, de foioase, pădure subtropicală, musonice, ecuatoriale (tropicale), stepele, deșerturile temperate și tropicale și savana.
Faună
Fauna Asiei urmează în general liniile de vegetație. Dintre animalele cele mai răspândite se remarcă: rinocerul javanez, tigrul bengalez și tigrul siberian (sau de Amur), elefantul indian, urangutanul, jaguarul, iacul, cămila etc.
Subregiuni
Continentul asiatic se poate împărți în mai multe zone.
Asia de Nord
Siberia, partea Rusiei aflată la est de munții Ural.
Asia Centrală
Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Azerbaidjan.
Asia de Est
Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, Mongolia, Republica Chineză (Taiwan) și Republica Populară Chineză (China).
Asia de Sud-Est
Brunei, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Timorul de Est, Thailanda și Vietnam.
Asia de Sud
Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldive, Nepal, Pakistan și Sri Lanka.
Asia de Sud-Vest
Arabia Saudită, Armenia, Bahrain, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Fâșia Gaza, Iordania, Irak, Iran, Israel, Liban, Kuweit, Nagorno-Karabakh, Oman, Peninsula Sinai, Palestina, Qatar, Siria, Turcia și Yemen.
Cele mai mari aglomerații urbane
Zona metropolitană Populație (2010)
Istanbul 14.350.423 loc. Turcia
Dhaka 13.240.743 loc. Bangladesh
Mumbay 21.900.967 loc. India
Delhi 18.916.890 loc. India
Calcutta 15.644.040 loc. India
Teheran 13.413.348 loc. Iran
Karachi 13.052.000 loc. Pakistan
Shanghai 19.210.000 loc. China
Beijing 12.230.029 loc. China
Chongqing 31.442.300 loc. China
Seul 22.692.652 loc. Coreea de Sud
Jakarta 18.588.548 loc. Indonezia
Tokyo 37.730.064 loc. Japonia
Osaka 17.409.585 loc. Japonia
Manila 20.795.000 loc. Filipine
Bangkok 11.971.000 loc. Thailanda
Wallpaper-uri din Asia
Urmatoarele opriri de pe continentul Asia :
- China
- Coreea
- Japonia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu